Zorgorganisaties ervaren meer en meer ‘verward gedrag’ bij patiënten (en naasten) in zorglocaties. Niet alleen heeft dit impact op patiënten en naasten zelf, ook zorgprofessionals en vrijwilligers worden hier meer en meer mee geconfronteerd. Niet altijd is duidelijk wat aan verward gedrag ten grondslag ligt en hoe hier als professional of vrijwilliger naar te handelen. Vaak wordt de GGZ om advies gevraagd terwijl aan verward gedrag slechts in een beperkt aantal gevallen (20-30%) een psychiatrische aandoening ten grondslag ligt waarbij sprake is van GGZ-problematiek. Het grootste deel van verward gedrag kent geen psychiatrische aandoening en vraagt samenwerking tussen GGZ en andere zorgaanbieders.

Naar aanleiding hiervan wordt in de tweede helft van 2020 door Transmuralis een project Verward gedrag in de zorgketen gestart dat zich richt op:

  • het vergroten van bewustwording (wat is verward gedrag);
  • het verhelderen van regionale rollen (wie heeft welke rol ten aanzien van verward gedrag in de regio?);
  • het verduidelijken van routering naar deskundigheid (wanneer en op welke wijze kan ondersteuning worden gezocht?).

De focus van het project zal liggen op het zorgdomein. Het sociale domein (politie, gemeenten) wordt (nog) buiten beschouwing gelaten. De doelgroep betreft de zorgprofessionals die werkzaam zijn bij organisaties die bij Transmuralis zijn aangesloten (de deelnemers).

Wij zullen u via de website en nieuwsbrieven op de hoogte houden van de start en voortgang van dit project. Voor vragen ten aanzien van dit project kunt u ons bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.