Update werkgroep proactieve zorgplanning
Proactieve zorgplanning is het proces van in gesprek gaan, vooruit denken, plannen en organiseren van gewenste passende zorg (in de palliatieve fase). In een eerder nieuwsbericht heeft u al kunnen lezen over de start van de werkgroep die als doel heeft om regionale transmurale afspraken te maken over proactieve zorgplanning in Zuid-Holland Noord (ZHN). Inmiddels is de werkgroep goed op stoom.
Uitgangspunten proactieve zorgplanning in ZHN
De werkgroep heeft een aantal uitgangspunten geformuleerd, om tot goede transmurale afspraken over proactieve zorgplanning te kunnen komen:
- De Richtlijn Proactieve zorgplanning vormt de basis.
- Begin bij wat er voor de brede doelgroep nodig is.
- Sluit aan bij bestaande producten en structuren.
- Focus op waar we invloed op uit kunnen oefenen.
- Focus op samenwerkingsafspraken. Dat zorgorganisaties intern meer gaan doen aan proactieve zorgplanning, is primair de verantwoordelijkheid van de organisaties zelf.
Afspraken tot nu toe: gebruik uniform formulier en rol en verantwoordelijkheid regiebehandelaar
In de werkgroep is afgesproken dat er gebruikt gemaakt wordt van het formulier ‘Uniform vastleggen proactieve zorgplanning’ om informatie over proactieve zorgplanning over te dragen.
De regiebehandelaar heeft een essentiële rol als het gaat om proactieve zorgplanning. De regiebehandelaar neemt de verantwoordelijkheid voor het proces en de coördinatie van proactieve zorgplanning. Zorgverleners stemmen onderling af wie het initiatief neemt tot het starten van proactieve zorgplanning. Bij voorkeur is dit iemand die een goede relatie/verstandhouding heeft met de patiënt en voldoende kennis heeft van de ziekte en behandelopties. De zorgverleners zorgen ervoor dat deze afspraken duidelijk zijn voor de cliënt of diens naaste betrekking(en).
Ook heeft de werkgroep vastgesteld wie de rol van regiebehandelaar kan vervullen.
Vervolg: afspraken implementeren, ervaringen delen, samenvatting afspraken en adviezen
De werkgroepleden zijn momenteel druk bezig met de afspraken, die tot nu toe gemaakt zijn, binnen de eigen organisaties te implementeren. De lessen die de werkgroepleden hierbij opdoen, worden met elkaar gedeeld. De vraagstukken die ze hierbij tegenkomen, dienen als input voor nader uitgewerkte afspraken.
Daarnaast is de werkgroep bezig met het maken van een product waarin de afspraken en adviezen van de werkgroep samengevat worden. Via de nieuwsbrief van Transmuralis houden we u uiteraard op de hoogte van de verdere voortgang.
Heeft u vragen? Neem dan contact op met Anne Kors-Walraven via e-mail.