Regionale IZA-transformatieplannen Transmuralis goedgekeurd
Goed nieuws! Regio Zuid-Holland Noord zet een belangrijke stap in de toekomst van zorg. Transmuralis heeft goedkeuring gekregen voor twee regionale IZA-transformatieplannen (Integraal Zorgakkoord): Capaciteit en coördinatie en Ouderen langer thuis. De plannen zijn beoordeeld en goedgekeurd door zorgverzekeraars Zorg en Zekerheid en Zilveren Kruis.
Ouderen langer thuis
Veronique Bekendam, directeur bij Transmuralis: ‘Dit is een grote en waardevolle stap voor onze regio. Samen met zorgorganisaties hebben we hier intensief aan gewerkt. We zijn ontzettend blij met de goedkeuring en dat we nu kunnen starten met de uitvoering. Met deze transformatieplannen maken we de zorg efficiënter en toegankelijker voor iedereen in de regio.’ De plannen spelen in op de grote uitdagingen in de zorgsector, zoals de groeiende zorgvraag door de toenemende vergrijzing en arbeidskrapte. ‘Met het transformatieplan Ouderen langer thuis richten we de zorg thuis slimmer in. We verbeteren de beschikbaarheid van de specialisten ouderengeneeskunde in de eerstelijn, zodat huisartsen meer ondersteuning krijgen bij complexe zorgvragen. Daarnaast versterken we de samenwerking tussen wijkverpleegkundigen en huisartsen, zodat we kwetsbare ouderen eerder in beeld krijgen en preventief kunnen helpen. Zo kunnen ouderen langer veilig en verantwoord thuis wonen met betere ondersteuning en kunnen we onnodige ziekenhuisopnames voorkomen’, licht Bekendam toe.
Betere regionale coördinatie zorgcapaciteit
Het transformatieplan Capaciteit en coördinatie richt zich op de doorontwikkeling van het Regionaal Aanmeldpunt Zuid-Holland Noord voor verwijzers (RAP-ZHN), dat 24/7 de capaciteit voor acute en passende zorg coördineert. Het RAP speelt een steeds grotere rol in de regio. Dit plan breidt de dienstverlening van het RAP uit, zowel wat betreft de openingstijden als de regionale coördinatie van onder andere logeerzorg, spoedthuiszorg en geriatrische revalidatiezorg. En de partners zien nog meer mogelijkheden. Het RAP ontlast verwijzers, voorkomt onnodige ziekenhuisopnames en versnelt de doorstroom naar vervolgzorg in de regio. Het schaarse zorgpersoneel wordt efficiënter ingezet zodat meer mensen zorg krijgen. Bovendien ontstaat steeds meer inzicht in de beschikbare en benodigde regionale zorgcapaciteit, wat helpt om tekorten gericht aan te pakken.
Passende vervolgzorg
Ook zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid is blij met de goedkeuring. ‘In onze regio werken zorg, welzijn en de zorgverzekeraar al jarenlang goed samen’, zegt directeur Zorg Susanne Rutten. ‘Dankzij deze plannen kunnen mensen langer thuis blijven wonen. Maar soms lukt thuis wonen tijdelijk niet, of is na een ziekenhuisopname tijdelijk verblijf in de eerstelijn nodig. Zorg en Zekerheid stimuleert daarom ook de beschikbaarheid van voldoende en passende vervolgzorg.’
Aan de transformatieplannen doen verschillende bij Transmuralis aangesloten zorg- en welzijnsorganisaties mee: ouderenzorgorganisaties (VVT) ActiVite, Marente, Topaz, Libertas Leiden en WIJdezorg, ziekenhuizen Alrijne en LUMC, eerstelijnszorg-coöperatie Rijn en Duin, huisartsenposten De LIMES en GGZ-instelling Rivierduinen.
Verder lezen?
Bekijk de pagina Integraal Zorgakkoord op onze website.