Hoofdlijnen uit het IZA-transformatieplan ‘Valpreventie’
Het IZA-transformatieplan ‘Regionale valpreventie aanpak’ zet in op een multidisciplinair zorgpad voor valrisicobeoordeling, ICT-ondersteuning in de eerstelijnszorg en de ontwikkeling en uitvoering van een klantreis.
Van de ouderen (65+) in Zuid-Holland Noord valt 33% eens per jaar. Dat komt neer op circa 39.000 ouderen. Hiervan houdt 70% letsel over waarvoor medische hulp nodig is, waaronder 10% op de SEH. Een derde van de ouderen die de SEH hebben bezocht, wordt opgenomen in het ziekenhuis, 14% wordt opgenomen in het verpleeghuis. Als we valpreventie voor de groeiende groep kwetsbare ouderen niet structureel aanpakken, stijgt de druk op de zorg steeds verder. Daarentegen verlagen we door valpreventie de medische kosten van fracturen en langdurige revalidatie en kunnen ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen.
Met de opname in het regeerakkoord 2021-2025 heeft de aanpak van valpreventie landelijk een stevige impuls gekregen. Voor Zuid-Holland Noord beogen we, door middel van het transformatieplan, een gestructureerde en kwalitatief goede ketenaanpak valpreventie neer te zetten. Door goede samenwerking tussen het gemeentelijk en zorgdomein wordt het mogelijk om de groep met laag valrisico klein te houden, de groep met matig valrisico zo lang mogelijk ‘matig’ te houden en de groep met hoog valrisico zo goed mogelijk te begeleiden.
Aanpak valpreventie
De multidisciplinaire aanpak voor valpreventie in de komende vijf jaar is drieledig:
1. De vorming van een multidisciplinair zorgpad voor valrisicobeoordeling
Een zorgpad voor valrisicobeoordeling zorgt dat er met zo min mogelijk tijd per discipline een optimaal resultaat wordt gehaald.
2. ICT-ondersteuning in de eerstelijnszorg
Met slimme dataprotocollen zetten we in op efficiënte tijdbesteding van zorgprofessionals. De kennisregels van het programma Gezonde zorg Gezonde regio (GzGr) worden optimaal benut om mensen met een hoog valrisico op te sporen. Deze kennisregels worden deels ingebed in het Huisartsen Informatie Systeem (HIS) en deels als uitkomst in het gemeenschappelijke platform VIPLive Netwerkzorg.
Zo kan getoond worden of het noodzakelijk is om een valrisicobeoordeling uit te voeren. Ook stellen we andere zorgverleners uit de eerste lijn, waaronder de fysiotherapeut, zo in staat een deel van de valrisicobeoordeling uit te voeren. Dit leidt tot minder werkdruk voor de huisarts.
3. Ontwikkeling en uitvoering van een klantreis
Hogeschool Leiden ontwikkelt een klantreis. Dit maakt het mogelijk om 65-plussers met valrisico domeinoverstijgend te monitoren en te kijken naar de kwaliteit van aangeboden interventies. Per wijk wordt samen met professionals en 65-plus inwoners in beeld gebracht hoe de ketenaanpak valpreventie functioneert, waar kansen liggen voor verbetering en hoe deze kunnen worden doorgevoerd.
Betrokken ketenpartners
Het transformatieplan Valpreventie is onderdeel van het gebundelde IZA-transformatieplan, dat onder coördinatie en regie van Transmuralis is opgesteld door vele partijen in Zuid-Holland Noord.
Het transformatieplan Valpreventie valt onder de verantwoordelijkheid van de thematafel Ouderen. De mede-indieners van dit deelplan zijn Rijn en Duin, Hogeschool Leiden, Alrijne Ziekenhuis en Transmuralis. Daarnaast zijn er vele andere partijen betrokken: monodisciplinaire verenigingen voor huisartsen, apothekers en paramedie, wijksamenwerkingsverbanden, VVT, gemeenten, sociaal domein, GGD, Zorg en Zekerheid en patiënten- en cliëntenorganisaties.
Het gebundelde IZA-transformatieplan voor Zuid-Holland Noord, waaronder het deelplan Valpreventie, is op 5 juni 2024 vastgesteld door het bestuur van Transmuralis en vervolgens ter goedkeuring ingediend bij Zorg en Zekerheid en Zilveren Kruis.
Houd onze website en LinkedIn-pagina in de gaten voor nadere informatie over de IZA-transformatieplannen.