Hoofdlijnen uit het IZA-transformatieplan ‘Mentaal gezondheidsnetwerk’
Het IZA-transformatieplan Mentaal gezondheidsnetwerk zet in op vier deelprojecten: overlegtafel, verkennend gesprek, gezamenlijk coördinatienetwerk en regionaal behandelen zorgprofiel 5/6.
De toegankelijkheid en kwaliteit van zorg voor mensen met psychische problemen komt steeds meer onder druk te staan. De wachtlijsten stijgen als gevolg van de toenemende vraag naar zorg en het personeelstekort. Zo bedroeg de gemiddelde wachttijd voor behandelingen in de GGZ in 2022 tussen de tien en twintig weken.
De verwachting is dat het gebruik van geestelijke gezondheidszorg de komende jaren voor alle onderdelen verder stijgt. In de basis-GGZ en gespecialiseerde GGZ zonder verblijf bijvoorbeeld met circa 10% in 2030 ten opzichte van 2021.
Mentaal gezondheidsnetwerk
Als regio staan we voor de opgave om ondersteuning en zorg anders en beter te organiseren voor mensen met psychische klachten. Hiertoe is een Mentaal gezondheidsnetwerk gestart. Dit is een samenwerkingsverband tussen sociaal domein, huisartsen en GGZ voor mensen met psychische klachten én met problemen op andere levensdomeinen. Met elkaar zorgen de partijen voor een passend aanbod van zorg en ondersteuning en voor een optimale benutting van de beschikbare capaciteit in de regio. In deze domeinoverstijgende samenwerking laten we ons inspireren door het gedachtegoed van ‘Positieve Gezondheid’ en ‘netwerkpsychiatrie’.
Vier deelprojecten
Het Mentaal gezondheidsnetwerk bestaat uit vier deelprojecten:
Overlegtafel
Bij de overlegtafel komen wekelijks online GGZ-aanbieders, huisartsen, POH-GGZ en vertegenwoordigers van het sociaal domein en de verslavingszorg bij elkaar voor casussen waarbij de oplossingsrichting niet direct helder is. Ze overleggen wie waar het beste geholpen kan worden. Dit leidt tot snelle oplossingen voor cliënten én tot betere samenwerking tussen partijen.
Regionaal behandelen zorg(vraag)profiel 5/6
Burgers met multiproblematiek, die verschillende behandelingen behoeven van meerdere behandelaars, vallen vaak tussen wal en schip omdat er geen onderlinge afstemming is over behandeling. Door samen te werken vanuit een regionaal behandelplan én met een coördinator (verpleegkundig specialist/casemanager), kunnen patiënten met complexe zorgvragen sneller en effectiever geholpen worden.
Verkennend gesprek
In een verkennend gesprek verkent de persoon die is aangemeld samen met hulpverleners uit de GGZ en/of sociaal domein en/of ervaringsdeskundigen de hulpvraag. Een verkennend gesprek wordt ingezet als de hulpvraag niet duidelijk is, of als betrokkenheid vanuit andere domeinen een aanvulling kan zijn op het aanbod.
Gezamenlijk coördinatienetwerk
We streven naar inzicht in de zorg- en ondersteuningsvraag, het aanbod in de regio en in de wachtlijsten van zowel de GGZ als het sociaal en publiek domein. Dit inzicht geeft de mogelijkheid om knelpunten, dubbelingen, korte en lange wachtlijsten en passende plekken te identificeren. Zodoende kan aan inwoners die zorg en/of begeleiding nodig hebben altijd ‘iets’ worden aangeboden tijdens de wachttijd.
Thematafel Mentaal welbevinden
Het transformatieplan Mentaal Gezondheidsnetwerk is onderdeel van het gebundelde IZA-transformatieplan, dat onder coördinatie en regie van Transmuralis is opgesteld door vele partijen in Zuid-Holland Noord.
Het transformatieplan Mentaal gezondheidsnetwerk valt onder verantwoording van de thematafel Mentaal welbevinden, waarvan GGZ Rivierduinen de bestuurlijke trekker is. De thematafel bestaat verder uit de volgende partijen: Transmuralis, sociaal domein (Participe namens de andere partijen), Lumen, Rijn en Duin, GGD Hollands Midden, GGZ Transparant, Sociale wijkteams Leiden, Gemeente Leiden en Zorg en Zekerheid. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de uitvoering en het behalen van de mijlpalen van bovengenoemde plannen. Daarnaast vindt bij de thematafel Mentaal welbevinden ook de monitoring plaats van de SPUK-IZA projecten die op ouderen betrekking hebben.
Het gebundelde IZA-transformatieplan voor Zuid-Holland Noord, waaronder het deelplan Mentaal gezondheidsnetwerk, is op 5 juni 2024 vastgesteld door het bestuur van Transmuralis en vervolgens ter goedkeuring ingediend bij Zorg en Zekerheid en Zilveren Kruis.
Houd onze website en LinkedIn-pagina in de gaten voor nadere informatie over de IZA-transformatieplannen.