Het centrum is een samenwerking tussen Topaz en ActiVite. Hun doel is de kwaliteit van leven van en de zorg, begeleiding en behandeling voor mensen met dementie en hun mantelzorgers in onze regio te verbeteren.

Een aantal van hun activiteiten leest u hieronder. In de nieuwsbrieven van Transmuralis zullen we ook andere activiteiten belichten.

Een belangrijke pijler van het Expertisecentrum Dementie is kennis ontwikkelen en delen met professionals, mantelzorgers en belangstellenden. Een voorbeeld daarvan zijn de “blikopeners dementie”.

In deze coronaperiode was het niet mogelijk om met grote groepen bij elkaar te komen om kennis over te dragen. De oplossing om toch kennis over te dragen lag voor hen in het maken van vlogjes waarin collega’s vertellen over hun blikopener (eyeopener) in de zorg voor mensen met dementie. Zo kon de eigen kennis toch met elkaar worden gedeeld.

Deze vlogjes werden gedeeld op sociale media, misschien heb je ze al voorbij zien komen. Zo niet, hier vind je ze allemaal bij elkaar: Blikopeners dementie. We nodigen u/jou van harte uit om ook een blikopener in te sturen, zo leren we van elkaar. Hoe je dat doet zie je in dit Instructiefilmpje.

Naast het delen van kennis zetten zij zich ook in om kennis te ontwikkelen, dat doen ze door zelf onderzoek op te zetten, maar ook door mee te participeren in onderzoek van anderen. Een onderzoek dat dit jaar gaat beginnen is het Hartelijk welkom! – project, een actieonderzoek om de overgang van thuis naar het verpleeghuis te verbeteren, dit doen zij samen met Marente en Transmuralis.

Één van de grotere projecten van het Expertisecentrum Dementie is “Beter thuis met dementie”. Een nieuw aanbod voor inwoners van onze regio. In de nieuwsbrief van Transmuralis van februari 2022 is hier meer over te lezen.

Het Expertisecentrum is tevens actief in werkgroepen die zich buigen over het dementievriendelijk maken van de gemeenten. Daar wordt per gemeente een andere invulling aan gegeven en zij werken hier graag aan mee. Andere projecten binnen het Expertisecentrum Dementie zijn:

  • Steun- en consultatieteam: dit team kan helpen bij ingewikkelde casussen rondom dementie
  • ‘Dementheek’ in de bibliotheek van Leiden
  • Klantreis voor jonge mensen met dementie samen met Marente en Transmuralis
  • Oprichten van een panel van mensen met dementie die meedenken over ons beleid. Hierover meer in de volgende nieuwsbrieven!

Wil je meer informatie over het Expertisecentrum Dementie klik hier.
De projectleiders zijn Marijke van Haeften en Martine Heruer.
Heb je een goed idee of vragen, neem dan contact met hen op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06-22117039.