De Warme overdracht ondersteunt in de begeleiding van kwetsbare ouderen die na een ziekenhuisopname weer thuis komen. Zij verbindt de professionals in ziekenhuizen met de professionals in de eerstelijnszorg.

Dit betekent concreet dat enkele dagen voor de ontslagdatum van een kwetsbare patiënt de verantwoordelijk verpleegkundige van het ziekenhuis en de wijkverpleegkundige persoonlijk (‘warm’) contact met elkaar hebben waarbij zij de geplande overdracht van de patiënt bespreken.

Na een pilot in 2019 heeft Transmuralis de Warme overdracht in de regio Zuid-Holland Noord geïmplementeerd in de ziekenhuizen Alrijne en het LUMC en bij de thuiszorgorganisaties Libertas Leiden, Marente en ActiVite. Zowel vanuit de kant van de ziekenhuizen, de thuiszorgorganisaties als ook vanuit de patiënten wordt deze pro-actieve aanpak positief gewaardeerd.

Inmiddels zijn alle overige, bij Transmuralis aangesloten, thuiszorgorganisaties uitgenodigd om deel te nemen aan de Warme overdracht en bij tien thuiszorgorganisaties in de regio is de Warme overdracht inmiddels geïntegreerd in de werkwijze. Hierdoor is niet alleen de zorg voor kwetsbare ouderen verbeterd, maar ook de samenwerking tussen ziekenhuizen en wijkverpleegkundigen gegroeid.

Aan de deelnemende thuiszorgorganisaties is gevraagd wat de ervaringen met de Warme overdracht tot nu toe zijn. Graag delen we met de regio vier positieve voorbeelden om te laten zien wat de Warme overdracht zo waardevol maakt voor de cliënt en de zorgverlener.

“Mijn ervaring met de warme overdracht is tot nu toe prettig, het is toch vaak nog een aanvulling op de papieren overdracht en de point aanvraag. Soms is deze summier en zorgt de warme overdracht ervoor dat je meer informatie te weten komt. Ook heb ik ervaren dat het contact prettig verloopt met de verpleegkundigen tijdens de warme overdracht. Uit een warme overdracht is gebleken dat de aangemelde client minder zorg nodig had dan daadwerkelijk aangegeven op de aanvraag.”
Wijkverpleegkundige Curadomi

“Wat betreft de warme overdracht verloopt het contact met het ziekenhuis goed! Vorige week is zelfs een verpleegkundige van ons in het ziekenhuis geweest om uitleg te krijgen van een verpleegkundige over een verpleegtechnische handeling, welke niet vaak voorkomt. Dus dat is superfijn om op deze manier een samenwerking te hebben.”
Wijkverpleegkundige Roomburgh

“We ontvingen een aanvraag van een nieuwe client. De zorgvraag was 2x per week douchen en 2x per dag wondzorg. Wij hadden wel plek maar binnen een bepaalde tijdslimiet. Er is gebeld met de transferverpleegkundige en de warme overdracht verliep goed. Er werd uitgezocht of binnen het tijdslimiet de zorg geleverd kon worden. Dit kon helaas niet. We werden keurig teruggebeld en de zorgvraag werd geannuleerd. Het was een vriendelijk gesprek.”
Wijkverpleegkundige Libertas Leiden


“Wij maken met enige regelmaat gebruik van de warme overdracht. Met name bij kwetsbare cliënten met meerdere ziektebeelden en een hoge complexiteit nemen wij contact op met de afdeling. Dit is fijn zodat wij alvast meer informatie hebben voor de cliënt naar huis komt. Op deze manier kunnen we gericht zorg inzetten en kan de overgang naar huis soepeler verlopen. Ook maak ik gebruik van dit moment om met de verpleegkundige door te nemen of er voldoende medicatie en wondmateriaal mee komt naar huis en ook de juiste materialen meekomen. Ook is het fijn om te horen hoe de opname is verlopen. Is er sprake geweest van een delier of ernstige angst tijdens opname dan is dit voor de wijkverpleging fijn om te weten en kunnen we hierbij aansluiten als iemand thuis is. Voor ons is dit een fijn middel om de zorg op maat in te zetten.”
Wijkverpleegkundige Wijdezorg


Transmuralis blijft ook de komende jaren de regio ondersteunen bij de verdere uitrol van de Warme overdracht en de monitoring van het proces en de resultaten. Hiermee proberen wij met onze partners bij te dragen aan een betere kwaliteit van zorg in de regio Zuid-Holland Noord.

Mocht u Warme overdracht in uw organisatie willen implementeren of heeft u vragen over deze werkwijze dan kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., projectleider Warme overdracht bij Transmuralis.