Eindelijk! Zomerse omstandigheden en uitzicht op meer versoepelingen. We gaan met elkaar de goede kant op!

Hoewel de naleving van maatregelen nog steeds ieders aandacht vraagt zie ik om me heen de mensen weer de straat op gaan, met elkaar eten, drinken, lachen, elkaar ontmoeten en genieten van al het moois in onze omgeving. Fijn om weer mee te maken en langzaam terug te gaan naar een (nieuwe) normalere samenleving. Dat biedt een zonnig perspectief.

Met dit oog op de toekomst hebben we vorige week in het Transmuralisbestuur aan de hand van het Jaarverslag toch ook even teruggeblikt op het onwerkelijke jaar 2020. Een bijzonder jaar voor de zorg en daarmee ook voor Transmuralis. Ondanks de gewijzigde omstandigheden hebben wij door het inzetten van andere (digitale) werkvormen en de flexibiliteit van al onze samenwerkingspartners gelukkig nog veel mooie resultaten kunnen behalen. Wij kijken hier met een ingehouden gevoel van trots op terug. Het uitgebreide Jaarverslag 2020 kunt u terug vinden op onze website, de beknopte kerninformatie vindt u samengevat terug in deze ‘infographic’.

In dit overleg werd ik getriggerd door één van de Transmuralisbestuurders die mij de vraag stelde hoe we al die mooie resultaten goed bekend kunnen maken voor de regio? Hoe kunnen we goed communiceren over onze verbeteringen in zorgprocessen, de knelpunten die we gaan oplossen, het rijke aanbod van onze scholingen en bijeenkomsten en verbindingen tussen mensen over processen, organisaties en domeinen heen? Een goede vraag want de genoemde resultaten zijn niet bedoeld om bij ons te houden maar willen wij juist teruggeven aan de regio zodat zorgverleners, patiënten, cliënten en inwoners van Zuid-Holland Noord hier de positieve effecten van ervaren.

Door het lezen van deze Transmuralisnieuwsbrief hebben wij ú gelukkig al wel kunnen bereiken. Wij nodigen u dan ook van harte uit om de informatie uit onze nieuwsbrieven, social media en onze website te delen met uw omgeving zodat nog meer betrokkenen op de hoogte blijven van wat Transmuralis iedereen kan bieden. Daarbij wordt iedereen uitgenodigd om eventuele knelpunten in de keten of ontwikkelde oplossingen bij ons kenbaar te maken. Dat helpt ons ook om het overzicht te houden op alle verschillende initiatieven in de regio zodat er geen schaarse capaciteit verloren gaat in het opzetten van nieuwe scholingen of verbeterinitiatieven die al eerder (door ons) zijn ontwikkeld en voor de regio beschikbaar zijn. Dat zou namelijk jammer zijn.

In deze nieuwsbrief (en op onze website) kunt u lezen wat Transmuralis als samenwerkingsorganisatie op dit moment voor u en uw omgeving kan betekenen. Dat varieert van het verbinden van eerstelijns therapeuten in NeuroNet (via ons netwerk CVA), de organisatie van themabijeenkomsten voor Advance Care Planning (in de palliatieve zorg), eerste resultaten uit de Leidse klantreis dementie en de overweldigende reacties op onze uitvraag naar verbeterpunten Klein leed als onderdeel van Juiste zorg op de juiste plek. Uit dit laatste initiatief bleek ons dat toch nog veel professionals en inwoners op zoek zijn naar het juiste aanbod van zorg in de regio, de verschillende mogelijkheden die onze regio hiervoor kent en hoe hierin wegwijs te worden. Met trots kunnen wij in dit kader meedelen dat er zeer binnenkort zowel voor Dementie, Palliatieve zorg als voor CVA onze eigen Zuid-Holland Noord-informatiegidsen beschikbaar zijn die inzicht geven in de mogelijkheden van zorg in onze regio in de verschillende fasen van ziektebeelden of levensfase. Deze handige gidsen zijn gratis bij ons af te halen of te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Transmuralis is er als regionale samenwerkingsorganisatie voor u om met elkaar de zorg te verbeteren, door af te stemmen en samenhang te bewaken en te stimuleren dat wat we doen ook past binnen onze gezamenlijke regionale visie. Door een helder bestuurlijk platform te bieden voor nieuwe ontwikkelingen en waar bestaande goede initiatieven worden gedeeld en opgeschaald. Niet om de regie of sturing over te nemen maar om vanuit een gedeelde maatschappelijke verantwoordelijkheid en samenwerking de gevraagde verbetering mogelijk te maken en te faciliteren. Met elkaar voor de regio. Het is dan ook met groot genoegen om te kunnen meedelen dat nu ook de Huisartsenposten De Limes deel uitmaakt van het bestuur van Transmuralis zodat de afstemming en samenhang op regionale thema’s nog beter is gezekerd!

Ten slotte
Inmiddels is het begin juni en merk ik om me heen dat voorzichtig weer over de eerste (buitenland)vakanties wordt gesproken en dat deze ook al worden geboekt. Vakanties die na een zeer intensief jaar voor iedereen zeer welkom zijn en die gelukkig onder voorwaarden steeds meer mogen. Een heerlijk perspectief voor de komende periode. Ik wens u hierbij al vast veel (voor)plezier en spreek u graag weer in digitale maar bij voorkeur echte, fysieke vorm op een mooie zonnige locatie in de regio. Tot snel weer.

Hartelijke groet,
Stefan