In oktober vorig jaar staken dementiebetrokkenen in de gemeente Leiden de digitale koppen bij elkaar. Het onderwerp: hoe werken wij samen, met de Leidse gemeenschap, toe naar een stad waar het voor mensen met dementie en hun mantelzorgers goed wonen is.
De volgende stappen zijn inmiddels gezet.
Een kerngroep heeft zich gestort op stadsbrede thema’s zoals bijvoorbeeld:
Sport & Dementie: enerzijds gaat dit over de mogelijkheid om zo lang mogelijk mee te kunnen blijven doen bij een sportvereniging, óók als je dementie hebt. Anderzijds gaat het over sportverenigingen in staat stellen om goed om te gaan met mensen met dementie, door middel van training of voorlichting.
Cultuur & Dementie: binnen dit thema richten we ons op het inzetten van cultuur om kennis over dementie te vergroten, maar ook op het toegankelijk houden van cultuur voor mensen met dementie en hun naasten.
Onderwijs & Dementie: door de samenwerking met het onderwijs kan de kennis over dementie vergroot worden en kan er een brug geslagen worden tussen jong & oud.
Communicatie & Dementie: door middel van een “klantreis dementie” gaan wij de beleving (met betrekking tot communicatie & voorlichting) van mensen met dementie en hun mantelzorgers in beeld brengen. Deze ervaringen zijn de basis voor verbeteracties.
Trainingen & Dementie: Er wordt gewerkt aan een programma om diverse doelgroepen in Leiden te kunnen trainen in het omgaan met dementie.
Naast deze stadsbrede thema’s is er ook gekozen voor een wijkgerichte dementie-aanpak.
Gestart wordt met drie wijken:
● Merenwijk
● Mors
● Roodenburg
Een kleine groep enthousiaste ‘kartrekkers’ neemt het voortouw in deze drie wijken, vanuit diverse organisaties. Zij gaan proberen om samen met de wijk een invulling te geven aan de wijkgerichte aanpak. Mocht je in één van deze wijken wonen of werken en een bijdrage willen leveren, kun je je aanmelden bij:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (gemeente Leiden)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Topaz)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Transmuralis)
Ook andere goede inbreng horen wij graag!