Het begeleiden van mensen in de palliatieve fase is uitdagend werk waar verzorgenden goed op moeten zijn voorbereid. Juist in deze levensfase kunnen zij veel betekenen voor de cliënt. Het netwerk heeft daarom een incompany leergang ontwikkeld met keuzemodules.

De modules worden bij de eigen organisatie aangeboden en veelal door de eigen collega-verpleegkundigen onderwezen. 

Hieronder leest u hoe het in zijn werk gaat:

Verzorgenden signaleren vaak als eerste een verandering in conditie, algemene dagelijkse levensverrichtingen of gedrag, bij hun cliënten. Ze hebben regelmatig te maken met een complexe situatie van de cliënt en diens naasten, waar problemen op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel vlak elkaar beïnvloeden, en waarbij verschillende disciplines betrokken zijn. Om goede palliatieve zorg te bieden, is de ontwikkeling en het bezitten van de juiste competenties en vaardigheden noodzakelijk.

In bijeenkomsten van 2 uur leren verzorgenden geobserveerde veranderingen bij de cliënt goed in kaart te brengen en multidisciplinair te bespreken. Dit gebeurt aan de hand van de Signaleringsbox van het IKNL en de palliatieve richtlijnen. De bijeenkomst is interactief en er is naast kennisoverdracht veel ruimte voor het bespreken van praktijkvoorbeelden.

De modules worden bij de eigen organisatie aangeboden en veelal door de eigen collega-verpleegkundigen onderwezen. Op 24 november werden verpleegkundigen (met palliatieve expertise) van diverse organisaties daarom getraind om deze modules uniform en methodisch te kunnen onderwijzen aan de verzorgenden. Met elkaar vormen zij nu een regionale docentenpool. Mocht er binnen de eigen organisatie niet direct een verpleegkundige met de genoemde expertise beschikbaar zijn, dan kan een organisatie ook, tegen een kleine vergoeding, gebruikmaken van een docent uit de pool.

Organisaties kunnen zelf aangeven welke modules zij de verzorgenden willen aanbieden. Tot op heden zijn de volgende modules ontwikkeld door Jeanet van Noord (consulent palliatieve zorg LUMC en consultatieteam Hollands Midden en docent verpleegkunde) en Maya Brouwer (coördinator en consulent palliatieve zorg bij Libertas Leiden):

1. Wat is palliatieve zorg en hoe signaleer je?
2. Pijn en delier
3. Misselijkheid en braken
4. Obstipatie, diarree en dehydratie
5. Vocht en voeding
6. Stervensfase
7. Andere culturen
8. Palliatieve sedatie en euthanasie
9. Zingeving
10. Samenwerking: wat doet het met jou?
11. Palliatieve zorg: de stervensfase

We hopen op deze manier in 2021 (en verder) veel verzorgenden bij te kunnen scholen op het gebied van palliatieve zorg. In de eigen organisatie, met eigen collega’s en eigen praktijkvragen tegen minimale kosten.

Win voor de cliënten, Win voor de verzorgenden en Win voor de organisatie!

Veel organisaties hebben al belangstelling getoond. Bij interesse of voor vragen kun je contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.