Regionale cijfers minder gunstig dan landelijke trend - 6 november 2020

Langzaam beginnen de landelijke cijfers van het aantal positief geteste inwoners van Nederland een iets gunstiger beeld te vertonen. In onze regio – Zuid-Holland Noord – is het helaas niet zo dat wij het einde van de stijging in zicht hebben. Elke dag zien we nog steeds een stijging van het aantal positieve testen in de GGD-teststraten.

Covid ziekenhuiszorg nadert piek

De doorlopende stijging van positief geteste inwoners in Zuid-Holland Noord betekent dat nog zeker 1 tot anderhalve week het aantal patiënten in de ziekenhuizen zal stijgen. LUMC en Alrijne schalen al wekenlang het aantal Covid-bedden verder op om toch iedereen te kunnen helpen. Tientallen patiënten zijn inmiddels de regio uitgeplaatst naar Limburg, Groningen en Friesland. Het uitplaatsen buiten de regio wordt steeds moeilijker omdat andere regio’s inmiddels ook behoorlijk vol met patiënten liggen.

Covid in de verpleeghuizen

In steeds meer verpleeghuizen is sprake van besmettingen van bewoners. Als kamerisolatie niet meer mogelijk is wordt de afdeling in cohort geplaatst. Dit heeft tot gevolg dat er geen nieuwe opnames kunnen komen op het moment dat er bed vrij is zolang de afdeling een cohort met een besmetting is.

Besmette zorgmedewerkers

In de hele zorgketen is sprake van besmette medewerkers. Circa 15% van de geteste medewerkers test positief. Gelukkig hebben de meeste medewerkers milde klachten, maar zij mogen zolang zij klachten hebben niet werken. Het is een grote uitdaging om de combinatie van zieke medewerkers en patiënten/bewoners die in isolatie verpleegd moeten worden het hoofd te bieden.

Acties vanuit Transmuralis

Om met elkaar te zorgen dat we schouder aan schouder de Covid-golf van dit najaar bestrijden zijn er diverse acties in gang gezet. Een greep uit de actuele ontwikkelingen:

  • In Groenhoven is een cohort Covid-afdeling geopend, bemenst door de in Avant samenwerkende VVT-instellingen uit de regio. Deze unit zal vrijdag 6 november opschalen naar 9 bedden, maandag naar 11 bedden en woensdag naar 15 bedden. Omdat het verder opschalen door personele krapte moeizaam gaat, is met Zorg & Zekerheid afgesproken dat de Covid-bedden ook in het Revitel mogen worden gerealiseerd. In onze regio zijn dan 20 Covid-cohort bedden gerealiseerd voor mensen die thuis ziek worden en voor doorstroming uit de ziekenhuizen.
  • Voor PG-patiënten met Covid wordt met Z&Z deze week een oplossing gezocht.
  • Er wordt onderzocht of Covid-patiënten met een Covid-box (saturatiemeting en bloeddrukmeting) thuis kunnen blijven onder toezicht van de huisarts. LUMC gebruikt de boxen al om patiënten veilig en met een gerust gevoel thuis verder te laten herstellen. Als de metingen toch de verkeerde kant op gaan, is er laagdrempelig contact met de specialist. De box heeft daar een significante ligduurverkorting opgeleverd. Gekeken wordt onder welke randvoorwaarden, waar gewenst, dit ook voor huisartsen geregeld zou kunnen worden en of patiënten van Alrijne hier ook gebruik van kunnen gaan maken.
  • In de media is veel aandacht voor de betere behandelmogelijkheden t.o.v. het voorjaar. Er is meer mogelijk (bijvoorbeeld dexamethason), maar voor zeer kwetsbare ouderen met comorbiditeit zijn de verwachtingen lang niet altijd zo positief dat de last van een ziekenhuisopname er tegenop weegt. Er wordt onderzocht hoe huisartsen kunnen worden ondersteund bij het maken van deze afweging.

Voor meer informatie over deze stand van zaken:
Yvonne Wilders, Bestuurder Alrijne Zorggroep, via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Lia de Jongh, Bestuurder Topaz, via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.