Onlangs mocht mijn dochter afzwemmen voor diploma C. Stralend van trots stond ze daar met het diploma in haar handen als bewijs voor het behaalde resultaat. Mijn gedachten dwalen af naar  hoe het twee jaar geleden bij mijn dochter begon… en zie ik opvallende  parallellen met het opzetten van Transmuralis waar ik sindsdien mee bezig ben. Zes perioden van dik drie maanden, van waterwennen tot zwemtechniek en meters maken in het diepe bad. Het doorlopen van de verschillende badjes en het leren van verschillende technieken op weg naar haar diploma loopt volgens mij aardig synchroon met mijn planning...

Badje 1: waterwennen

Daar staat ze dan, de zwemles gaat van start. Het eerste badje is om te wennen aan het water. De spelletjes zijn leuk en ze heeft niet eens door dat de spelvormen zijn om je prettig te laten voelen in het water.  Ook ik zat van april tot de zomer in badje 1. In vele gesprekken mocht ik wennen in de regio en heb ik organisaties en personen leren kennen. Na drie maanden heb ik de eerste bestuursvergadering achter de rug, een goed beeld van de regio, veel projecten (minstens 36!) en de plan-do fase. En mijn dochtertje? Na 3 maanden mag zij de blauwe toets doen... en gaan we samen door naar badje 2.

Badje 2: beenslag

‘Jippie, nu ga ik al een beetje leren zwemmen mama! Ik moet met mijn benen de vissenstaart doen en spartelen’. ‘Ja,’ zeg ik, als we een keer op zondag zwemmen: ‘laat maar eens zien hoe je vooruit komt’. Volgens mij is dat dezelfde vraag  als die ik gekregen heb; ‘Maak projectplannen om te laten zien hoe we in de regio een stap verder komen’. Ondertussen staan de plannen in de steigers en de eerste acties onder de Transmuralis-vlag zijn in gang gezet. Op naar  badje 3!

Badje 3: zwemtechniek

Nu komt mijn dochter echt al vooruit. Naast schoolslag en rugslag komen ook de armbewegingen voor de borst- en rugkrabbel (zoals mijn dochter de crawles noemt) erbij. Het ziet er soms wat onbeholpen uit, maar mijn dochter kan het niet schelen; ze geniet met volle teugen en wil in de weekeinden niets liever dan zwemmen. Ook ik zit voor mijn gevoel in badje 3. De technieken begin ik onder de knie te krijgen en ik weet wat mij te doen staat. Wanneer  we de plannen in januari 2014 helemaal rond hebben, kunnen we door naar badje A: het diepe! Daar gaan we meters maken! Net als mijn dochter toen, heb ik daar nu al zin in!

Dat badje A best zwaar is en dat na badje A, ook nog B en C volgen vergeet ik vooralsnog maar even. Ik zit nog in het eerste jaar. Als ik de zwemcarrière van mijn dochter echter blijf volgen, wordt het alleen maar leuker en beter! Zij weet van geen ophouden: woensdag gaat ze naar de eerste les snorkelen en zwemvaardigheid!