Binnen de regio Zuid-Holland Noord wordt gewerkt met casemanagement dementie.

Wat is casemanagement dementie?

Een casemanager dementie informeert, begeleidt, denkt mee, adviseert, regelt zorg en helpt keuzes maken. Zo helpt de casemanager dementie de persoon met dementie en de naasten om te gaan met de gevolgen van dementie in het dagelijks leven. Daarnaast speelt de casemanager een belangrijke rol bij het inventariseren van de zorgvraag, signaleren van mogelijke problemen en ondersteuning bij het voorbereiden op toekomstige ontwikkelingen van het ziektebeeld. Alles in nauwe afstemming met de cliënt zelf, de naasten, de huisarts en andere hulpverleners.

Casemanagement (CMD) in de regio Zuid-Holland Noord

In de regio Zuid-Holland Noord wordt CMD aangeboden door diverse organisaties die aangesloten zijn bij het dementienetwerk                 

Casemanagementoverleg

Sinds 2019 komen de casemanagers dementie per subregio (Groot Leiden, Groot Alphen en de Duin en Bollenstreek) periodiek bij elkaar om van elkaar te leren en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van (casemanagement) dementie in de regio. Het doel van het overleg is het vergroten van de kwaliteit van het casemanagement. Je kunt aansluiten als je werkt bij een organisatie die onderdeel uitmaakt van het dementienetwerk en verantwoordelijk bent voor casemanagement dementie.

Data, tijdstippen en locaties voor 2023 zijn hier terug te vinden. 

NZa Wachtlijstregeling Casemanagement dementie

Gezien de huidige tekorten in de zorg in Nederland, houdt de Nederlandse Zorgautoriteit actief toezicht op de wachtlijsten voor onder andere casemanagement dementie.

Per kwartaal zijn zorgaanbieders verplicht informatie aan te leveren over hun wachtlijsten. Transmuralis zorgt ervoor dat de verkregen informatie namens het netwerk wordt aangeleverd bij de NZa.

De informatie die aangeleverd dient te worden is: 

  • Het aantal cliënten dat op de wachtlijst staat.
  • Het aantal cliënten dat zes weken of langer op de wachtlijst staat.
  • Het aantal cliënten dat in zorg is.
  • Het totaal aantal fte’s van de casemanagers dementie.
  • De AGB-code van de vestigingslocatie.
  • De gemiddelde wachttijd.

De gegevens moeten volgens onderstaand schema aan de regionale netwerkcoördinator aangeleverd worden (Marieke Zebregs Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Peildatum

Uiterste aanleverdatum
CMD aanbieder

Uiterste aanleverdatum
netwerkcoördinator

1 oktober

10 oktober

20 oktober

1 januari

10 januari

20 januari

1 april

10 april

20 april

1 juli

10 juli

20 juli

Klik hier voor de Regeling Transparante Zorgaanbieders Casemanagement Dementie NR/REG-2122.
Klik hier voor de informatiekaart Aanleveren van wachttijden over casemanagement dementie.

Voor vragen over de regeling kunt u contact opnemen met de NZa via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of WhatsApp 088 – 7708770.

Het overzicht van de wachtlijstregistraties casemanagement dementie in regio Zuid-Holland Noord vindt u hier