Regionale afspraken

Schrijnende gevallen

Om een beter beeld te krijgen van de hiaten in de dementiezorg in Zuid-Holland Noord, verzamelt Transmuralis schrijnende gevallen in de regio. Het Geriatrisch Netwerk heeft het initiatief genomen en het formulier ‘schrijnende gevallen’ ontwikkeld. Inzicht in de hiaten moet leiden tot een volgende stap naar betere zorg.

Het formulier kunt u hier downloaden. Als u het heeft ingevuld, kunt u het sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Hoe meer formulieren, hoe beter! Geef het daarom vooral ook door aan uw collega’s.

Verwijsafspraken

De Participatiewet heeft ook gevolgen voor het casemanagement dementie in onze regio. De huisarts krijgt een prominentere rol in de zorg voor mensen met dementie. De huisartsen kunnen direct doorverwijzen naar wijkverpleegkundigen dementie of sociale wijkteams. De situatie staat beschreven in een verwijsschema. Dit verwijsschema is hier te downloaden.

Samenwerkingsafspraken

Het netwerk dementie heeft samenwerkingsafspraken gemaakt over de volgende producten:

 • Vroegsignalering
  Om vrijwilligers en zorgverleners te helpen bij vroegsignalering van psychosociale problemen, heeft het netwerk Dementie afspraken gemaakt. Vraag de handleiding voor managers aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Daarnaast hebben we een op maat te maken scholing ontwikkeld.
 • Diagnostiek
  Om de huisartsen in de regio te ondersteunen, hebben de geheugenpoli’s en de GGZ samen met de huisartsen een basisroute vastgelegd voor ziekte- en zorgdiagnostiek bij dementie en opvolging door de casemanager dementie. Ook is er een eenvoudig verwijsformulier ontwikkeld voor een adequate doorverwijzing. Beide worden momenteel herzien en zullen daarna via deze website worden gepubliceerd.
 • Casemanagement dementie
  Om zowel mensen met dementie als hun mantelzorgers goed te begeleiden en passende zorg te bieden, is de functie van casemanager dementie ontwikkeld. In de regio Zuid-Holland Noord zijn hierover kwaliteitsafspraken gemaakt. Vanwege een veranderde financiering worden deze afspraken momenteel herzien. Vervolgens worden ze via deze website gepubliceerd.
 • Ontmoetingscentra dementie
  In de regio zijn ontmoetingscentra voor mensen met dementie en hun mantelzorger(s). Er zijn regionale afspraken gemaakt over wanneer er sprake is van een Ontmoetingscentrum, een Ontmoetingscentrum Plus of een ‘gewone’ dagbehandeling. Vanwege een veranderde financiering worden deze afspraken momenteel herzien. Vervolgens worden ze via deze website gepubliceerd.

Evaluaties

Het netwerk is op diverse manieren geëvalueerd.

 

 

© 2013 Transmuralis