Feature Image

Palliatieve zorg de basis

Wanneer

16 mei 2024    
08:30 - 16:15

Waar

LUMC onderwijsgebouw
Hippocratespad 21, Leiden, 2333 ZD

Categorie

Door Zorgopleidingen LUMC

Let deze opleiding is vol. Je kunt je hier inschrijven voor de wachtlijst. 

Inhoud:
Wil je leren en ontdekken hoe je mensen kunt helpen in de palliatieve zorg?
Palliatieve zorg houdt in dat je patiënten of cliënten en hun naasten ondersteunt en verzorgt in een periode waarin genezing niet meer mogelijk is. Meestal denken mensen hierbij aan kanker, maar palliatieve zorg is ook belangrijk bij aandoeningen zoals COPD, hartfalen, dementie en andere ziekten waar herstel niet meer haalbaar is. Het draait vooral om het verbeteren van de kwaliteit van leven en het inspelen op persoonlijke behoeften, zowel lichamelijk, sociaal, psychisch als spiritueel.

De nascholing is ontworpen om jou kennis en inzichten te bieden die je nodig hebt om deze compassievolle zorg te leveren. Belangrijk hierbij is de palliatieve zorg situatie te herkennen bij je patiënt en zijn naasten. In de palliatieve zorg ben jij de schakel tussen diverse disciplines om woorden te geven aan de vragen die er zijn en een proactief zorgplan op te stellen en te monitoren.

Doelgroep:
Verpleegkundigen die werkzaam zijn in ziekenhuizen, thuiszorg, woonzorgcentra, palliatieve unit en regelmatig worden ingezet in palliatieve zorgsituaties. Het is niet noodzakelijk gespecialiseerd verpleegkundige te zijn.

Opzet:
Deze nascholing bestaat uit drie lesdagen en is een fysieke scholing in het LUMC. Er is plek voor 20 deelnemers om actieve werkvormen en ervaringen ruimte te geven naast kennisdelen met vakdocenten. In drie lesdagen waarbij je veel collega verpleegkundigen uit de eerste en tweede lijn ontmoet leer je over:

  • Wat is palliatieve zorg? Leer de basisprincipes en de filosofie van palliatieve zorg en begrijp hoe deze toegepast wordt bij verschillenden soorten aandoeningen of ziektes. Je krijgt hiermee zicht op het tijdverloop in de palliatieve zorg.
  • Organisatie en continuïteit van palliatieve zorg: Ontdek hoe de multiproblematiek van de palliatieve patiënt eruit kan zien en raak bekend met de palliatieve zorgomgeving.
  • Symptoommanagement: Palliatief redeneren, leer hoe je moet denken en handelen bij  symptomen, zoals pijn, dyspnoe, delier en kwesties met betrekking tot vocht en voeding.
  • Zingeving: Verken het belang van betekenis en zingeving in de palliatieve fase en ontdek hoe je als verpleegkundige hieraan kunt bijdragen.
  • Stervensfase: Ontwikkel de vaardigheden en het begrip om in de laatste dagen de best mogelijke zorg te bieden. Palliatieve sedatie wordt hierbij ook besproken.
  • Naasten en mantelzorgers: Herken op tijd de behoefte van partner, kinderen en betrokkenen en geef ondersteuning met praktisch interventies.
  • Dementie: Begrijp hoe dementie en palliatieve zorg samengaan en leer hoe je hiermee om kunt gaan.

Data en tijden:
– donderdag 16 mei 2024, 08.30 – 16.15 uur
– dinsdag 21 mei 2024, 08.30 – 16.30 uur
– donderdag 30 mei 2024, 08.30 – 16.15 uur

Kosten:
Niet LUMC-medewerkers: € 499,00
Voor LUMC-medewerkers vindt interne verrekening plaats.

Locatie: 
Fysiek in Leiden bij het LUMC Onderwijsgebouw V4-40 (vierde etage).

Accreditatie:
Accreditatiepunten is aangevraagd bij Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland.

Certificering:
Na het volgen van het volledige programma ontvang je per e-mail een certificaat van het LUMC.

Meer informatie:
Bezoek deze website.

Contactpersonen:
Coördinator nascholing: Mariska Schoonderwoerd, bereikbaar via e-mail: m.schoonderwoerd-bosmans@lumc.nl
Organisator nascholing: Laura Slijper-Kasteleyn, bereikbaar via e-mail: l.b.slijper@lumc.nl

Inschrijven WACHTLIJST:
Deze opleiding is vol. Het is wel mogelijk om je in te schrijven voor de wachtlijst. Schrijf je hier in voor de wachtlijst.