LUMC Nascholing maart: Palliatieve zorg de basis
Wil je leren en ontdekken hoe je mensen kunt helpen in de palliatieve zorg?
Palliatieve zorg houdt in dat je patiënten of cliënten en hun naasten ondersteunt en verzorgt in een periode waarin genezing niet meer mogelijk is. Meestal denken mensen hierbij aan kanker, maar palliatieve zorg is ook belangrijk bij aandoeningen zoals COPD, hartfalen, dementie en andere ziekten waar herstel niet meer haalbaar is. Het draait vooral om het verbeteren van de kwaliteit van leven en het inspelen op persoonlijke behoeften, zowel lichamelijk, sociaal, psychisch als spiritueel.
De nascholing is ontworpen om jou kennis en inzichten te bieden die je nodig hebt om deze compassievolle zorg te leveren. Belangrijk hierbij is de palliatieve zorg situatie te herkennen bij je patiënt en zijn naasten. In de palliatieve zorg ben jij de schakel tussen diverse disciplines om woorden te geven aan de vragen die er zijn en een proactief zorgplan op te stellen en te monitoren.
Wat kun je verwachten in het programma?
In drie lesdagen waarbij je veel collega verpleegkundigen uit de eerste en tweede lijn ontmoet leer je over:
– Wat is palliatieve zorg? Leer de basisprincipes en de filosofie van palliatieve zorg en begrijp hoe deze toegepast wordt bij verschillenden soorten aandoeningen of ziektes. Je krijgt hiermee zicht op het tijdverloop in de palliatieve zorg.
– Organisatie en continuïteit van palliatieve zorg: Ontdek hoe de multiproblematiek van de palliatieve patiënt eruit kan zien en raak bekend met de palliatieve zorgomgeving.
– Symptoommanagement: Palliatief redeneren, leer hoe je moet denken en handelen bij symptomen, zoals pijn, dyspnoe, delier en kwesties met betrekking tot vocht en voeding.
– Zingeving: Verken het belang van betekenis en zingeving in de palliatieve fase en ontdek hoe je als verpleegkundige hieraan kunt bijdragen.
– Stervensfase: Ontwikkel de vaardigheden en het begrip om in de laatste dagen de best mogelijke zorg te bieden. Palliatieve sedatie wordt hierbij ook besproken.
– Naasten en mantelzorgers: Herken op tijd de behoefte van partner, kinderen en betrokkenen en geef ondersteuning met praktisch interventies.
– Dementie: Begrijp hoe dementie en palliatieve zorg samengaan en leer hoe je hiermee om kunt gaan.
Opzet nascholing:
Deze nascholing bestaat uit drie lesdagen en is een fysieke scholing in het LUMC. Er is plek voor 20 deelnemers om actieve werkvormen en ervaringen ruimte te geven naast kennisdelen met vakdocenten.
Accreditatie:
Accreditatie is aangevraagd bij de Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN)
Doelgroep:
Verpleegkundigen die werkzaam zijn in ziekenhuizen, thuiszorg, woonzorgcentra, palliatieve unit en regelmatig worden ingezet in palliatieve zorgsituaties. Het is niet noodzakelijk gespecialiseerd verpleegkundige te zijn.
Programma:
– donderdag 6 maart 2025 van 08.30 tot 16.30 uur
– donderdag 13 maart 2025 08.30 tot 16.30 uur
– donderdag 20 maart 2025 van 08.30 tot 16.30 uur
Voorbereiding:
Reken per lesdag 1 tot 2 uur voorbereidingstijd. Je bekijkt kennisclips over de thema’s van deze dag. Je wordt gevraagd naar casuïstiek en eigen leervragen zodat de docenten hun lessen op jouw leerwensen aan kan laten sluiten. Voor de digitale leeromgeving ontvang je twee weken voor aanvang een bericht per mail.
Certificering:
Na het volgen van het volledige programma ontvang je per e-mail een certificaat van het LUMC.
Prijs:
Niet LUMC-medewerkers: €565,00
Voor LUMC-medewerkers vindt interne verrekening plaats.
Meer informatie en aanmelden:
Via deze link.
Contactpersonen:
Coördinator nascholing: M. (Mariska) Schoonderwoerd. Stuur een e-mail naar: m.schoonderwoerd-bosmans@lumc.nl
Organisator nascholing: L.B. (Laura) Slijper-Kasteleyn. Stuur een e-mail naar: l.b.slijper@lumc.nl
Onder voorbehoud van druk- en schrijffouten.