Dementie bij mensen met een migratieachtergrond

32
Categorie
Dementie
Datum
vrijdag 24 november 2023 09:00
Locatie
ECC Leiden - Haagse Schouwweg 10 Leiden
Aantal beschikbare stoelen
60
Beschikbare stoelen
28
Telefoon
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
nu en in de toekomst

Nederland is in de afgelopen decennia een steeds meer diverse samenleving geworden. Afhankelijk van hoe de migratie naar Nederland zich in de toekomst ontwikkelt, groeit naar verwachting het aandeel inwoners met een migratieachtergrond naar 30 tot 40 procent van de totale Nederlandse bevolking (Nidi, 2020).

De aankomende decennia zal ook het aantal mensen met dementie en een migratieachtergrond fors toenemen. Migranten met een niet-westerse achtergrond hebben drie tot vier keer meer kans om dementie te ontwikkelen dan autochtone Nederlanders. Van professionals in de zorg wordt in toenemende mate een cultuursensitieve houding gevraagd, terwijl velen zich hier niet voldoende bekwaam in voelen.

Daarom organiseren wij in samenwerking met Pharos, het expertisecentrum voor gezondheidsverschillen, een interactieve scholing die inzicht biedt in deze ontwikkeling en de specifieke uitdagingen. De scholing is speciaal ontwikkeld voor zorgverleners en behandelaren in de intra- en extramurale zorgsetting.

Doelgroep:
Casemanagers dementie, (wijk)verpleegkundigen, verzorgenden, huisartsen, praktijkondersteuners, behandelaren, medewerkers van welzijnsorganisaties en andere zorgverleners die met deze doelgroep werken.

Locatie:
ECC Leiden, Haagse Schouwweg 10, 2332 KG Leiden

Sprekers, beide werkzaam bij Pharos:

  • Dr. Jennifer van den Broeke – deskundige op het gebied van mensen met dementie en een migratieachtergrond
  • Kaveh Bouteh – expert communicatie in een cultuursensitieve omgeving

Programma:

  • 09.00u vanaf dit tijdstip is de inloop met koffie en thee
  • 09.30u presentatie Dementie bij mensen met een migratieachtergrond: nu en in de toekomst, door Dr. Jennifer van den Broeke (Pharos)
  • 10.15u start workshops (parallel) (zie onderstaande omschrijvingen)
  • 11.45u gezamenlijke afronding van het programma
  • 12.00u lunch en gelegenheid elkaar informeel te ontmoeten

Omschrijving workshops:

Workshop 1:
Aandacht voor migratieachtergrond binnen mensgerichte aanpak
Door Kaveh Bouteh, senior trainer bij Pharos. 
Kaveh biedt in deze workshop theorie over cultuursensitief werken. Ook gaat u oefenen met cultuursensitieve gespreksvaardigheden aan de hand van eigen ingebrachte casussen of voorbeeldcasussen.
Met elkaar gaan we in op de volgende vragen:
- Hoe gaan we om met de verschillen in verwachtingen van zorg in een samenleving waar mensen met verschillende achtergronden leven?
- Wat is cultuur?
- Wat betekent interculturele communicatie voor u als professional?
- Hoe kunt u als professional stereotypen en vooroordelen doorbreken? En wat levert het op?

Workshop 2:
Cultuursensitief werken oefenen
Door een ervaren trainingsacteur met assistentie van Jennifer van den Broeke.
Tijdens deze actieve workshop gaan we oefenen met cultuursensitief werken, vanuit het publiek. De trainingsacteur en Jennifer van den Broeke spelen een herkenbare scene: een professional in gesprek met een oudere met dementie en diens mantelzorger, waarin het wat moeizaam verloopt. De trainingsacteur begeleidt het proces en vraagt u vanuit de zaal in te grijpen als de scène een tweede keer wordt gespeeld. Het publiek zet de scene stil als iets niet goed gaat. Dan geeft het publiek oplossingen die in het vervolg van de scène worden uitgeprobeerd.

Voorkeur workshops:
Bij inschrijving wordt u gevraagd een voorkeur voor een workshop aan te geven. Uw voorkeur geeft geen garantie voor plaatsing.

Inschrijven
U kunt zich inschrijven via de groene knop REGISTREER NU rechtsbovenaan deze pagina. Indien u zich heeft ingeschreven, gaan wij uit van uw deelname. Op deze bijeenkomst zijn annuleringsvoorwaarden van toepassing. Wanneer de inschrijving gesloten is kunt u zich op de wachtlijst laten plaatsen door een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De ervaring leert dat er vaak nog wel een plekje vrijkomt.

Kosten:
Deze bijeenkomst is kosteloos voor professionals, werkzaam bij organisaties die aangesloten zijn bij Transmuralis. Voor overige deelnemers bedragen de kosten €25,-. Netwerkleden krijgen voorrang bij inschrijving.

Annuleringsvoorwaarden:
U kunt zich kosteloos afmelden tot uiterlijk 48 uur vóór aanvangstijdstip van de bijeenkomst. Dit doet u door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Indien u zich niet tijdig schriftelijk afmeldt, brengen wij €25,- bij u in rekening.

 
 

Powered by iCagenda