Casuïstiekbespreking palliatieve zorg

 Registratie gesloten
 
0
Categorie
Palliatieve zorg
Datum
donderdag 28 maart 2019 17:00
Locatie
LUMC, Gebouw 1, ruimte J-01-128 - Albinusdreef 2, 2333 ZA Leiden
Aantal beschikbare stoelen
26
Beschikbare stoelen
26
Telefoon
071-3628220
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bijlage
Zingeving en spiritualiteit in de palliatieve fase

Als een patiënt te horen heeft gekregen dat hij niet meer beter kan worden, roept dat veel gevoelens op zoals ongeloof, angst, woede, verdriet... Daarnaast komen er allerlei vragen bij de patiënt op. Dat kunnen praktische vragen zijn. Maar in het zicht van de dood komen vaak ook ‘grote’ vragen op. Vragen over het leven en de dood. Zoals bijvoorbeeld: Waarom overkomt mij dit? Wat moet ik doen met de tijd die mij nog rest? Is er leven na de dood? Waar leef ik voor? Waarom ben ik op aarde? Heb ik een goed leven geleid?

Dit soort vragen heten ook wel levens-, spirituele-, existentiële- of zingevingsvragen. Niemand kan deze vragen echt kan beantwoorden. Ieder mens gaat op zoek naar zijn eigen antwoorden. Misschien heeft de patiënt daarbij steun aan zijn geloof of levensbeschouwing. Maar het is ook mogelijk dat hij ineens alles met andere ogen bekijkt en juist gaat twijfelen aan zijn overtuigingen.

Hoe herken je vragen en behoeften van patiënten en hun naasten op het gebied van zingeving en spiritualiteit? En hoe ga je hierover een gesprek aan? Welke problemen m.b.t. zingeving en spiritualiteit in de palliatieve fase kom jij tegen in jouw praktijk?

Je kunt vooraf je casus met je vragen naar ons opsturen, zodat we in deze casuïstiekbespreking hiermee aan de slag kunnen! @ Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aanmelden kan tot 23 maart door middel van de registratieknop rechtsboven aan deze pagina. Er kunnen maximaal 25 personen deelnemen.

Accreditatie is aangevraagd voor verpleegkundigen.  

 
 

Powered by iCagenda

© 2013 Transmuralis