Week van de Vraag: doet u mee?

Hoe komt u erachter wat het leven prettiger kan maken voor patiënten en hun direct naasten in de palliatieve of terminale fase? Door het te vragen! Tijdens de Week van de Vraag (start 9 oktober) stelt u een open vraag aan een patiënt om te achterhalen wat het verschil maakt voor de patiënt.

De Week van de Vraag vindt plaats in de week vóór de Internationale dag van de palliatieve zorg (IdPZ). Een belangrijk moment om burgers, patiënten, naasten, informele en formele zorgverleners bewust te maken van het bestaan van palliatieve zorg, de betekenis ervan en de mogelijkheden in Nederland. Zodat mensen ontdekken welke keuzes zij zelf kunnen maken en hoe belangrijk het is om tijdig de laatste fase van het leven te bespreken. Tijdens de Week van de Vraag nodigen we patiënten via een open vraag uit uit om hun wensen kenbaar te maken.

Hoe kunt u dit doen?

Met een open houding: Wat is belangrijk voor de patiënt?

Als zorgverlener kunt u erachter komen wat voor uw patiënt belangrijk is door u open te stellen. Dit kunt u doen door vragen te stellen die ruimte geven. Meestal gaat het om kleine, relatief eenvoudige zaken, die zich afspelen op fysiek, emotioneel, sociaal of geestelijk gebied, maar die enorm belangrijk voor de patiënt zijn. Kleine gebaren, aandacht of heldere informatie bijvoorbeeld.

Mogelijke vragen aan de patiënt:

  • Wat is belangrijk voor u?
  • Wat kan ik of iemand anders voor u doen of laten, zodat u zich prettiger gaat voelen?
  • Waar hoopt u op?

Reflecteer daarna: leer en hou actueel

Aannames en vooroordelen zijn ieders valkuil. Maar voor ieder mens, en dus ook voor elke patiënt, is het belangrijk gezien en gehoord te worden. Door mensen van wie je houdt, maar ook door mensen van wie je afhankelijk bent. Daarom is het van belang dat u als zorgverlener een open houding hebt en het stellen van de vraag integreert in uw dagelijks handelen.
Het openstellen is niet voor iedereen eenvoudig, maar het is wel te leren. Dit kan door ervaringen van collega’s te horen waardoor u zich gesteund voelt door collega’s. Dat lukt niet zonder onderhoud! Zet het daarom als vast agendapunt op elke teambespreking. Of reflecteer zelf regelmatig.

Mogelijke vragen aan uzelf en collega’s:

  • Welke vraag heb je gesteld?
  • Was je verrast door het antwoord?
  • Kan het stellen van de vraag bijdragen aan passende zorg?

Aan uw organisatie zijn zakkaartjes verspreid die in de teams uitgedeeld zullen worden. Deze kunnen helpen bij het stellen van een geschikte vraag en het integreren van het stellen van open vragen bij de reguliere werkwijze.

Ook in mei 2016 organiseerde Propallia de Week van de Vraag. Elk antwoord was uniek en gaf een doorkijkje in wat mensen bezig houdt en nodig hebben. Het stellen van "de Vraag” leverde voor de vragenstellers soms andere gesprekken op en nieuwe inzichten. Van de resultaten van de “Week van de Vraag” en een aantal interviews met naasten is een video impressie gemaakt. Doe inspiratie op bekijk de video hier.  https://www.youtube.com/watch?v=CCt9BptezWM

Wat levert het u op? Ik hoor het graag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© 2013 Transmuralis